Artiklar

Här lägger vi på Kapitel1 regelbundet ut intressanta artiklar, intervjuer och annat smått och gott.

Utan ord av Mina Hansson! 2 kapitel på Kapitel 1

2015-09-09

Jag vet inte vem jag skriver för. Är det kanske för mig själv. Eller för de andra. Om det är för dem måste frågan ställas. Vill de lyssna? De ser på mig. Jag är säker på det. De ser på mig och undrar varför de ska lyssna, undrar vad jag klagar över.

Hamarsmans ättlingar av Ronnie G Lundin! Kap 1 på Kap 1

2015-08-21

I herrens år 1467 lägrade sig lugnet över ön Fårö, mitt i Östersjön, medan skymningen nalkades. Den lilla gården låg nära stranden vid den vik som kallas Kyrkviken.

Shiver av Jens Stenman! Kapitel 1 på Kapitel 1

2015-08-14

Jag är inte som er. Mitt namn uttalas på niohundraåttio nanometers våglängd. Jag är gammal som tiden själv. Nu är jag nära att dö.

Det blåser en isande råkall vind. Den river och sliter i mitt väsen. Det känns som om jag ska gå sönder och skingras i alla väderstreck. Kölden jag inte skulle känna om jag vore starkare är bedövande. Jag klarar det inte länge till. Döden och den eviga intigheten väntar om jag inte finner skydd. Snart. Jag måste hitta värme och stillhet. Jag måste komma inomhus. Jag måste överleva.

Det är hög tid för mig att hitta ett nytt hem.

POLARNATT av Frida Skybäck! Kapitel 1 på Kapitel 1

2015-08-03

Apelgården, juli 1834

Sommaren var smäktande het och en söt doft av vildkaprifol spreds med vinden.

Anastasia sjönk ner i skuggan av ett träd. Hon tyckte om att försvinna, tyckte om när ingen såg henne. Helst satt hon tyst för sig själv och bara betraktade världen. Så länge han lät henne göra det, så länge han lät henne vara, brukade det gå bra. Men nu var de inte längre överens.

Trots att hon försökte tänka bort den försvann inte ängslan.

Alla är svin av Anna-Maria Blomgren

2015-05-20

Alla är svin. Så heter min roman. Det var med skräckblandad förtjusning som jag öppnade e-boksfilen. Jag hade ju korrekturläst den hundra gånger, men vet ju att det alltid finns något kvar. Tänk om sidbrytningarna skulle se helt konstiga ut? Jag bläddrade framåt och skummade texten och upptäckte första felet nästan direkt ...

Krona eller klave? av Jens Stenman

2015-04-02

De dimper ner ibland. Erbjudandena. Det finns generellt tre sorter av dem. De där man inte vill ha, de man inte kan tacka nej till och så alla de andra, som landar någonstans mittemellan. Det finns en fjärde sort också. De man egentligen inget har emot, men som man ändå måste tacka nej till.

Historiska romaner à la Frida Skybäck

2015-01-15

"Jag inspireras av verklighetens kvinnoöden"

Hur skildrar man människor och händelser som ligger flera hundra år tillbaka i tiden? Enligt författaren Frida Skybäck, ligger nyckeln till en lyckad historisk roman i insikten om att dåtidens människor faktiskt inte var så väldigt olika oss själva. 

Finalister Månadens Novell 2014

2014-11-30

Det blev totalt 27 fantastiska finalnoveller i MN 2014. Nu ska juryn göra sitt jobb. I mitten/slutet på januari 2015 koras vinnarna. Läs mer om juryn. Och alla noveller!

E-böcker i stora, vida världen

2014-11-18

Här hemma går det som bekant rätt trögt att få igång försäljningen av e-böcker, framförallt för självpublicister. Men förtvivla icke. Och ge inte upp! Tiden kommer.

Sofia Ejheden, produktionschef

2014-06-30

Det är lätt att bli nyfiken när man bläddrar i förlagens kataloger. Vad var det som gjorde att de föll för den där bokidén? Och varför blev just den debutanten antagen? Kapitel 1 tog en pratstund med Sofia Ejheden på Kalla Kulor förlag för att ta reda på mer om vad förlaget letar efter i ett manus.

Hej säger Sara Lövestam

2014-06-12

"När jag laddade upp mitt manus i Kapitel 1, Aftonbladet och Piratförlagets tävling Bok-SM, anade jag inte vart det skulle ta mig. Att jag fem år senare skulle sitta med lika många utgivna böcker och prata om dem i tv-soffor och på bibliotek ..."

Hej säger Christoffer Carlsson

2014-05-27

"Året var 2008, på hösten. Jag var tjugotvå år och i desperat behov av en skrivgrupp eller skrivarcirkel, någonting som kunde utveckla mig som författare. Kapitel 1 blev den digitala versionen av det jag behövde, och min räddning. Jag hade aldrig tidigare pratat om skrivande som jag gjorde på Kapitel 1 och jag hade heller aldrig fått så mycket användbar och fin kritik som jag fick ..."

Christoffer Carlssons bästa skrivtips!

2014-05-27

"Jag upptäcker berättelsen i takt med att jag skriver den"

Att deckargenren är omåttligt populär råder det ingen tvekan om. Så hur gör man om man vill skriva en egen kriminalberättelse? Kapitel 1 sökte upp författaren och kriminologen Christoffer Carlsson för att få hans bästa skrivtips.

Intervju med Anders de la Motte

2013-12-23

Hej Anders, tillfälligt bosatt i New York. Hur mår du?

Allt är toppen, kan det vara annat när man får bo här i tre månader. Enda issuet är att vi måste åka hem om tre veckor ...

SKITENKELT – konsten att bygga varumärke

2013-12-11

SJU RÅD SOM TAR DITT VARUMÄRKESBYGGANDE FRÅN SKITSVÅRT TILL

SKITENKELT

ALLT MED HJÄLP AV MIKAEL FRIBERG

(omsorgsfullt utvalda godbitar ut Mikael Fribergs nyutgivna bok – med tillstånd från författaren)

Fifty Shades of Grey - skriva om bondage eller vaniljsex?

2013-06-11

Fantasi, koreografi, sensationer och ord - det är många saker som ska falla på plats när du ska skriva en erotisk text. Men du måste också bestämma om din text ska vara vågad, surrealistisk, på BDSM-tema eller bara innehålla helt vanligt sex utan piskor och rollspel. En viktig beståndsdel är också själva miljön som berättelsen utspelar sig i.

10 saker som gör din författarwebbplats framgångsrik (del 2 av 2)

2013-05-23

I en tidigare artikel, som du hittar här, gick vi igenom fem saker som kan vara skillnaden mellan succé och ett mediokert resultat för din författarwebbplats. Vi kommer nu sätta ytterligare fem viktiga faktorer för en framgångsrik webb under lupp. Håll till godo!

Orden - vad ska man kalla det?

2013-05-23

Det är svårt att välja rätt könsord till en erotisk text. Könsord är ju ord vi sällan använder ivårt dagliga tal, och kan vara svåra för många att fundera över utan att känna obehag eller börja fnissa. När vi pratar om könet med våra barn eller barnbarn säger vi kanske snopp och snippa, men de är knappast ord som skulle passa i ett erotiskt kontext (om inte syftet var att infantilisera någon av huvudpersonerna).

Sensationerna - hur känns det egentligen?

2013-05-13

Att skriva erotiska skildringar är att skriva om det som händer på utsidan: om kroppar som rör sig, om hur det ser ut. Men det är också att skriva om den inre upplevelsen, det som personerna känner inifrån med sina sinnen. Och kanske är sinnena det allra svåraste att skriva om. "Hon blev upphetsad när han smekte henne där" räcker inte som gestaltning om det ska bli en riktigt bra erotisk text.

Det författaren måste berätta är: Hur känns egentligen upphetsningen? Hur reagerar kroppen? Var i kroppen känns upphetsningen?

Skicka manus till förlag - 5 viktiga saker att tänka på

2013-05-02

Manuset som du har jobbat med är äntligen klart och ligger sparat som ett stort dokument i datorn. Du är så nöjd med texten att du vill skicka in den till ett förlag - men hur gör man? Hur ska ditt romanmanus se ut för att väcka intresse hos förlagen och bli läst?

Här listar vi fem viktiga saker att tänka på när du ska skicka in ditt manus.

Det blir mycket roligare som medlem. Det kostar inget och går på ett kick.

  • Lägg till favoriter och bokmärken

  • Rösta och kommentera

  • Diskutera och dela skrivtips i forumet!

Registrera dig
banner_mindre

Visste du att...

...registrerade medlemmar kan sätta ett bokmärke i varje bok? Klicka bara en gång i vänstermarginalen när du läser boken!

Boktipset

  • 1 ♥
  • 2 ♥
  • 3 ♥
  • 4 ♥
  • 5 ♥

Någon måste dö

"En kort historia att begrunda.Visst är det väl ofta så att vi inte agerar förrän det är försent.…"

Kapitel 1 Förlag AB  |  Söder Mälarstrand 21, 118 20 Stockholm  |