Artiklar

Här lägger vi på Kapitel1 regelbundet ut intressanta artiklar, intervjuer och annat smått och gott.

Alla är svin av Anna-Maria Blomgren

2015-05-20

Alla är svin. Så heter min roman. Det var med skräckblandad förtjusning som jag öppnade e-boksfilen. Jag hade ju korrekturläst den hundra gånger, men vet ju att det alltid finns något kvar. Tänk om sidbrytningarna skulle se helt konstiga ut? Jag bläddrade framåt och skummade texten och upptäckte första felet nästan direkt. Ett paragraftecken i början av ett ord. §Morgonen. Hur hade det kommit dit? Nej! Om det fanns ett kunde det definitivt finnas fler, och vilket löjligt korrekturfel dessutom! Jag skickade ett desperat mail till Mette på Kapitel 1, och förklarade dilemmat. Fanns det minsta chans att kunna rätta till? Hon svarade med vändande mail. Kanske! Det tog mig sex svettiga timmar att lusläsa hela manuset igen, och nästa dag kunde jag rapportera in 17 korrekturfel. Det var absolut värt den extra hundralapp jag fick betala för att få dem korrigerade!

Det är en sådan skräck att ge ut. Att någon annan ska läsa det jag har skrivit, och tycka att det är dåligt. Tänk om de skrattar åt mig ...

Mitt mod kommer från den anonyma lektör som jag skaffade genom Författarcentrum Väst. Det var 2012, när jag efter tre års arbete hade skrivit klart romanen och blivit refuserad på alla de stora förlagen. Det finns tydligen något som heter lång respektive kort refus. Jag fick bara korta. Tack för ditt manus, vi har inte för avsikt att ge ut det. Så vad gör man? Så många kvällar, helger och semestrar med skrivande, och ett manus som jag själv tyckte om? Skulle det bara få somna in på sin hårddisk? Det fick bli värt de femtusen kronorna som lektörstjänsten kostade. Har man drömt om att bli författare sen man gick lågstadiet, så. Alla är svin skulle inte gå samma öde till mötes som mitt gamla manus om Cicero, det som jag aldrig orkade skriva klart 1993 (!).

Efter några månader kom tio sidors utlåtande och råd från lektören. Hen gillade manuset! Det behövdes lite omskrivningar här och där, saker som inte riktigt hängde ihop och trådar som inte följdes upp. Det gav mig ny kraft att ta tag i boken, och hela våren 2012 skrev jag igen. Skam den som ger sig. Iväg med manuset till samma lista över de stora förlagen igen, i tjocka kuvert med mycket frimärken på. Till skillnad från första gången var det nu några till som tog emot manuset digitalt, vilket sparade lite porto och papper. Sen vidtog den långa väntan, och efter 6-7 månader stod det klart att det var nej – med kort refus – överallt igen.

Men nu började jag känna mig riktigt envis. Förbannad. Så mycket jobb och möda, den här boken skulle ta mig fan ut. Även om det skulle ske på egen bekostnad och med ansvaret helt vilande på mig själv. Helst skulle jag ju vilja ha en pappersutgåva, mjuka pärmar med mitt namn på ryggen, att ställa in i bokhyllan. Men det skulle innebära ett stort ekonomiskt utlägg, och väldigt osäkra chanser att få sålt.

Då hittade jag Kapitel 1 på nätet och reklam för egen publicering. Bli independentförfattare. Javisst, det lät ju faktiskt rätt bra. Jag som aldrig läst en e-bok. Men min man och mina vuxna barn hejade på, e-bok låg i tiden. En modern författare som utnyttjar nya medier! För tre papp kunde jag få hjälp med konverteringen av manuset till e-boksformat och en snygg framsida. Det fick det vara värt, mitt livsprojekt.

Det var nästan det bästa överhuvudtaget, när jag fick filen med förslaget till omslag. Så snyggt! ALLA ÄR SVIN, mitt namn under och ROMAN. Wow! Plötsligt blev det en riktig bok!

Fram till början av det här året har det i princip bara varit min man och mina barn som har vetat att jag skriver på en roman. Men nu var det dags att repa mod, och komma ut ur garderoben. Jag la upp statusar på Facebook, och fick mycket respons. Framförallt verkade titeln väcka intresse! Det var för övrigt min man, Roger, som gav mig den. Själv hade jag så tråkiga förslag. Den speglar ett tema i boken, där den osäkra studenten Ellinor blir förförd av sin äldre lärare. Alla personerna i berättelsen har en svinaktig sida, ingen är alltigenom god. Styrkeförhållandena skiftar flera gånger, och i grund och botten är alla svin.

Ännu har jag inte sett eller hört någon recension, förutom från min älskade son som skrev på Facebook att han var ”mitt uppe i en sjukt bra roman – av hans mamma ?!” Jag hoppas på fler positiva omdömen. I vilket fall som helst hade jag bara kul när jag skrev den, och det räcker långt.

Jag har ett heltidsjobb som chefsadministratör på en domstol, och har inte haft lust att påbörja ett nytt tidskrävande skrivprojekt. Men nu när Alla är svin ligger på de digitala bokhandelsdiskarna har gamla idéer dykt upp i skallen igen. En tokig sekt och två journalister som ska infiltrera den, det kan bli en spännande thriller. Skelettet är klart, mycket mer uttänkt än till Alla är svin, där jag skrev mer på känsla hela tiden. Jag visste aldrig hur den skulle sluta, förrän det blev tvunget att skriva sista kapitlet!

Nu är målet att Alla är svin ska sälja så bra att det täcker mina utlägg, åtminstone för konverteringen och omslaget! Allt annat är bonus. Det känns fantastiskt att nu kunna kalla sig independent författare!

Anna-Maria Blomgren

 

 

Det blir mycket roligare som medlem. Det kostar inget och går på ett kick.

  • Lägg till favoriter och bokmärken

  • Rösta och kommentera

  • Diskutera och dela skrivtips i forumet!

Registrera dig
banner_mindre

Visste du att...

...registrerade medlemmar kan sätta ett bokmärke i varje bok? Klicka bara en gång i vänstermarginalen när du läser boken!

Boktipset

  • 1 ♥
  • 2 ♥
  • 3 ♥
  • 4 ♥
  • 5 ♥

Örnsommar

"Örnsommar Boken finns nu att köpa i bokhandeln och på Internet. www.faunforlag.se Den 28/10 20…"

Kapitel 1 Förlag AB  |  Söder Mälarstrand 21, 118 20 Stockholm  |