Min första blogg123

Hej!

Välkommen till Kapitel 1:s egen blogg. Här hittar du de senaste nyheterna och meddelanden från mig, Gudrun, operativt ansvarig på Kapitel 1.

Mejla mig gärna: gudrun.borg@kapitel1.se.

Vi hörs!

Kära användare,

2017-04-24 10:53 av Gudrun Borg

Som ni säkert redan vet har vi sedan en tid rensat hemsidan och bytt server. Kapitel 1 har ingått ett samarbete med Bokon som är en ljud- och ebokhandel på nätet. Samarbetet gör det möjligt att finansiellt genomföra serverbytet och vi hoppas därför att Bokon blir ert förstaval när ni ska köpa e- eller ljud-böcker på nätet.

Allt gott!

Kapitel 1

Information till Kapitel1-medlemmarna

2016-12-16 10:28 av Gudrun Borg

Hej! Som vi tidigare berättat har Kapitel 1 utsatts för ett hackerangrepp. Våra tekniker jobbar med att identifiera skadorna och hitta en lösning som håller. Vi är naturligtvis mycket besvikna över att någon av okänd anledning velat förstöra sajten och ber er alla om överseende med de problem som följer i spåren.

Med Kapitel 1-hälsningar,

Carl Hamilton

Vi har blivit hackade!

2016-12-05 14:44 av Gudrun Borg

Vi undersöker problemet och försöker hitta en lösning så snart som möjligt.
Såklart är vi bedrövade över detta .

 

Bokfestivalen Litteralund för unga 18 - 23 april i Lund

2016-03-30 14:10 av Gudrun Borg

Har ni sett att det i Lund kommer att vara en bokfestival för unga, 18 - 23 april. Den kallas Litteralund och du hittar programmet på hemsida: www.litteralund.se. Festivalen kommer att ha flera författarbesök bland andra:Jessica Schiefauer, Clara Henry, Mats Wänblad, Stina Wirsén och den nigerianske författaren Jude Dibia. Bor du i närheten kanske det kan vara nåt!

Har ni läst Snövit ska dö eller The Martian?

2016-02-03 14:33 av Gudrun Borg

Jag har kommit in ett litet flow, iallafall jämfört med tidigare, här på min kant när det gäller bloggen, hoppas det håller i sig!

Häromdagen upptäckte jag en tysk författarinna som är väldigt framgångsrik och som började sin karriär som självpublicist, hon heter Nele Nuehaus. Nyligen släpptes hennes kriminalroman Snövit ska dö i Sverige. Hon har hittills släppt 8 romaner som sålt över fem miljoner böcker bara i Tyskland, hennes böcker är sålda till 25 länder så upplagorna kommer säkert att dra iväg en hel del.

Flera svenska bloggare gillar Snövit ska dö av Neuhaus

"Perfekt läsning för mörka vinterkvällar!" Johannas deckarhörna

"Galet spännande, obehaglig och fängslande till sista sidan." Jennies boklista

"Det här är en spännande, tankeväckande och tyvärr inte alls särskilt otrolig historia." Bokmalen

Du hittar den som ebok här: https://bokon.se/ebok/snoevit-ska-doe_nele-neuhaus-2/

En annan självpublicist Andy Weir har ju till och med fått sin debutroman filmad, The Martian eller Ensam på mars, med Matt Damon i huvudrollen!   Det är Andys enda bok hittills men vad vet man, det kanske kommer fler.
Och här  hittar du eboken: https://bokon.se/ebok/ensam-pa-mars_andy-weir/
Jag planerar iallafall att se filmen till helgen, har inte hunnit med den tidigare!
Ha det bra så länge!
Gudrun

God fortsättning på det nya året!

2016-01-12 16:50 av Gudrun Borg

Jag vill börja med att be om ursäkt för att jag inte hart hört av mig vare sig för att önska er alla god jul och inte heller gott nytt år! Min tid har helt enkelt inte räckt till.

Nu hoppas jag kunna dela min tid mer här hos er!

Jag har kikat runt i forumet och ser att ni har en novelltävling rullande och det är härligt att se att så pass många av er är aktiva och hela tiden skriver era berättelser. Just nu har vi ingen stor novelltävling på gång men jag hoppas att vi ska kunna dra igång en SNART!

Har ni läst några spännande böcker?

Själv har jag nyligen läst dels Kvinnan på tåget av Paula Hawkins, en ganska annorlunda deckare med en alkoholiserad ung arbetslös kvinna som huvudperson och med ett för mig oväntat slut. Läs den om du gillar annorlunda deckare!

Min största läsupplevelse har jag på senare tid haft genom att på nytt läsa Per-Anders Fogelströms Mina drömmars stad. Jag tycker om historia och älskar att fantisera om hur det gamla Stockholm såg ut, när till exempel Vita Bergen i stort sett var en förort till Stockholm. En av mina vänner har en förfader som drev lantbruk på den plats Mariatorget finns idag, en märklig tanke med det myller av människor och hus som finns där idag. Boken utspelar sig i mitten av 1800-talet och tänk så utvecklingen har gått framåt, den fattigdom som många levde under. Flyktingar kom även på den tiden till Stockholm men då från Dalarna. Man hade haft svår missväxt under två år i rad och kunde inte försörja sig. Svårt att föreställa sig idag när de flesta av oss lever gott i Sverige.

Nu måste jag rusa! Jag önskar er allt gott!

Gudrun

Tankar och boktips!

2015-10-29 13:12 av Gudrun Borg

Tack alla vänliga Kapitel 1:are för hejarop och välkomsthälsningar. Särskilt du som rekommenderade mig att byta från hundra armhävningar till 100 noveller. Jag håller fullständigt med. Hela armhävningsidén är tokig. Böcker och bokläsning är på sätt och vis en last, men knappast något som man blir kritiserad för – numera. Annat var det förr när åsiktspoliserna varnade för allt för hämningslöst läsande av billiga kärleksromaner. Men armhävningar? Nej, huvaligen! Det är inte ens en last, utan en sk utmaning.

Ja, vi har alla våra laster, en del av dem hemliga, vid sidan om böckerna alltså. Oscar Wilde sa att bästa sättet att hantera sina laster är att ge efter för dem. Eller något i den stilen. En orsak till att jag uthärdar min armhävningsövningar (som faktiskt är ganska plågsamma), är att jag därefter utan dåligt samvete kan ge efter för en annan last, prinsesstårta.

Så. Nu var det sagt. Jag är fast i det gröna träsket.

Jag var bara tvungen att outa det där.

För övrigt läser jag Kvinnan på tåget. Riktigt bra.

ETT NYTT KAPITEL

2015-10-21 14:19 av Gudrun Borg

Allrakäraste kapitel1:are. Nu så är det alltså dags för skiftbyte i författarfabriken. Efter ganska precis två år, lämnar jag med varm hand över till Gudrun. Det har varit två fina år. Intressanta, lärorika, trevliga, roliga. Och ibland har jag slitit mitt hår, haha!


Jag kommer att sakna er. Men lovar att titta in ibland.


Lycka till, ni är något alldeles extra. Allihop.


Glada & något vemodiga hej då från Mette

Jag heter Gudrun och jag gillar böcker. Egentligen borde jag väl tillhöra föreningen Anonyma Bokslukare, om den fanns någon sådan. Här sitter jag på min lilla digitala pinnstol i en ring av likasinnade.

Jag hoppas att vi kommer att trivas med varandra.

Min uppgift är att ta hand om bloggen efter Mette, ett omöjligt uppdrag. När jag läste Mettes blogg kändes det alltid som om hon var en av mina närmaste vänner. Tills jag träffade henne. Då visste jag att det var så. Hon var precis som jag hade trott – fast färglagd.

Jag hoppas ni vill hjälpa mig med tips och råd om vad vi skall prata om på Kapitel 1-bloggen: skrivandet och bra böcker ni har läst på sajten.

Till vardags jobbar jag på e-bokssajten Bokon. Vi säljer e-böcker och nedladdningsbara ljudböcker. Särskilt roligt är att vi också kan erbjuda böcker från medlemmarna på Kapitel 1.

Jag har nyss fyllt femti. Jag är gift, vi har sammanlagt 4 barn. Men mer om detta senare.

Vi hörs snart igen.


PS. Mina arbetskamrater har precis sagt att de vill slå vad med mig om att man kan träna sig att göra hundra armhävningar på två månader om man följer ett speciellt träningsprogram. Vet inte om jag skall anta utmaningen…

Sweeeet Svetlana!

2015-10-08 19:35 av Mette H-B

Jag har inte läst något av Svetlana Aleksijevitj, men det ska jag. Som så många andra – eftersom hon är årets Nobelpristagare i litteratur. Jag har hört att hon är beroendeframkallande. Det låter lovande!

Juryns motivering lyder som följer ...

"Nobelpriset i litteratur år 2015 går till den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid."

Att hennes svenska förlag är det förhållandevis lilla förlaget Ersatz, gör inte saken sämre. På deras hemsida finns ett citat från Svetlana själv, som lockar till läsning än mer än juryns ovan.

"Jag genomsöker livet efter iakttagelser, nyanser, detaljer. Mitt intresse i livet är inte händelsen i sig, inte kriget i sig, inte Tjernobyl i sig, inte självmordet i sig. Det jag är intresserad av är vad som händer med människan, vad tiden gör med henne. Hur beter sig människan, hur reagerar hon. Vad är biologi i henne, vad är tid, vad är människa i människan?"

Svetlana Aleksijevitj är född 1948 och uppvuxen i Sovjetunionen (Vitryssland/Belarus). Efter några år i Göteborg och i Berlin är hon åter bosatt i hemstaden Minsk. Hon är flerfaldigt prisbelönad redan innan – bland annat med Svenska PENs Tucholskypris, Triumphpriset, Leipzigbokmässans litteraturpris, Kapuscinskipriset, Tyska bokhandelns fredspris (2013) och Kapuscinskipriset igen (2015).

GRATTIS Svetlana & GRATTIS Ersatz!

Mette

 

 

Hej då Henning

2015-10-07 12:57 av Mette H-B

En gång i tiden slukade jag Wallander-böckerna. Köpte dem till och med som inbundna. Vilket typ aldrig annars skedde då, som fattig student. Men Henning Mankell skrev inte bara fantastiska kriminalromaner ...

Sveriges litteraturscen hade inte sett ut som den gör om det inte vore för Henning Mankell. Han var inte bara grunden till det svenska deckarundret, utan han har även påverkat den svenska förlagsvärlden.
Läs hela artikeln av Tove Leffler, i Svensk Bokhandel här.

Sov gott, du kommer att fattas oss.

 

Liten nutidsorientering i stora vida bokvärlden

2015-09-30 16:16 av Mette H-B

KAN SJÄLV!
Emelie Schepp är ett färskt och mycket lyckat exempel på att egenutgivning kan vara vägen till framgång. För bara två år sedan gav hon ut sin första bok, Märkta för livet, på eget hand. Rättigheterna till tre böcker i serien köptes snabbt upp av Wahlström & Widstrand – och idag är hon en etablerad författare.

Nu har HarperCollins köpt rättigheter till att ge ut Emelie Schepps deckarserie i 14 länder. Det är första gången som förlaget väljer en svensk författare för en liknande lansering. Med start våren 2016 kommer HarperCollins-förlaget Mira att ge ut Emelie Schepps böcker globalt. Emelie kommer dock att vara kvar hos Wahlström & Widstrand i Sverige.

Jag började på egen hand, stod på garageuppfarten och lastade böcker. Och nu, på bara två år, har böckerna gått från garageuppfarten till världen. Det är svårt att förstå”, säger Emelie Schepp i ett pressmeddelande.

KANSKE …
Vår kultur- och demokratiminister, Alice Bah Kuhnke, hoppas att EU kommer överens om sänkt e-boksmoms under 2016. Det kom fram på en utfrågning om den digitala bokmarknaden på Bokmässan i helgen.

Vad krävs för att få en fungerande digital marknad? var rubriken på programpunkten på Digitala scenen, ordnad av Förläggareföreningen. Bah Kuhnke fick bland annat frågor om hur hon ser på upphovsrätt på nätet – och alltså digital moms.

Ministern sa att piratkopiering är en av de allvarligaste frågorna för bokbranschen, liksom för alla konstformer, samtidigt som det är viktigt att litteraturen sprids till så många som möjligt.

På frågan om hur hon ser på den digitala momsen, som är högre (25 procent) än den för fysiska böcker (6 procent) var svaret:

Det finns ett EU-direktiv om momsen, men regeringens ambition är att likvärdigt innehåll ska ha likvärdig moms. Magdalena Andersson driver den frågan i Bryssel”, sa Alice Bah Kuhnke och försäkrade att hon ligger på finansministern i frågan.

KONSTATERAT.
Bokförsäljningen ökar. Det visar ny statistik från Förläggare- och Bokhandlareföreningen. Under januari – augusti 2015 köpte svenskarna böcker för drygt två miljarder kronor. Det är en ökning med nära 6 procent, eller 100 miljoner kronor, jämfört med samma period 2014. Då var läget det motsatta, med en nedgång i försäljningen med ungefär lika mycket pengar. Det enda ljuset i tunneln – då – var barn- och ungdomsböcker, som stod emot trenden och ökade.

Årets statistik visar att barn- och ungdomsböcker fortsätter att öka, den här gången med 12 procent.

Det är naturligtvis väldigt roligt, och jag tror att det finns flera förklaringar till den stora ökningen. En är säkert att både samhället och föräldrar blev oroliga efter de dåliga svenska Pisa-resultaten. En annan förklaring är att förlagen gett ut starka titlar”, säger Kristina Ahlinder, vd för Förläggareföreningen.  

Allmän facklitteratur ökar nästan lika mycket som barn- och ungdomsböcker. Böcker om mat och dryck går upp med 8 procent. Men också skönlitteraturen ökar för första gången på länge. Bakom tillväxten ligger främst en växande skara storsäljare från mindre förlag som Printz Publishing, Ekerlids, Inre Hälsa, Bookmark och Bokfabriken.

Deckare och spänning ökar också. Den enda kategori som tappar är memoarer och biografier, samt utländska böcker, som minskar marginellt.

Sett till format ökar inbundet mest, plus 11 procent. Men också pocket växer med några procent. Också där är det också många småförlag som lyckats bra. Fysiska ljudböcker fortsätter kraftigt nedåt, med minus 18 procent. Samtidigt ökar nedladdningsbara ljudböcker och e-böcker.

Den fysiska bokhandeln verkar på allvar ha brutit den nedgång som varit mer eller mindre konstant sedan 2007. Ökningen under årets åtta första månader är på nära 10 procent.

Härlig läsning, inte sant? Vindarna verkar vända i vår vägbana. Kulturen kultiverar som bekant. Och försiktigt framåt här, kan i bästa fall sprida sig som ringar på vattnet där … Alla mår bra av goda nyheter – de dåliga dominerar ändå. Så hurra för glada siffror!

Positiva hej från Mette

Förändringens tid är nu

2015-09-24 22:10 av Mette H-B

Sommarregn har blivit höstregn. Löven skiftar färg. Luften är krispig och klar. Gympapåsar packas. Läxor ska läsas, livspusslet läggas. Inga lata dagar. Inga lugna stunder. Och imorgon fyller min förstfödde nio år. Hur gick det till; vart tar tiden vägen?

Ja, visst går tiden fort när man har roligt? Och vet ni, vi har nu känt varandra i ganska precis två år. När vi ”träffades” för första gången var jag gravid med lilla trean. Som inte är så liten längre. Oj, vad mycket som hänt sen dess! Jag och barnens pappa har gift oss. Milla Lo har hunnit bli 1,5 år och är nu framgångsrikt inskolad på förskolan. Den delvis deltida föräldraledigheten är till ända och det är dags för mig att börja fokusera mer helhjärtat på jobb.

Jag är redo för nya utmaningar helt enkelt. Ett nytt skede i livet. Hemmakontoret ska bytas mot ett bortadito.

Och nytt blod ska in i Kapitel 1. Vilket ju aldrig är fel. Gudrun – som snart kommer att få presentera sig med egna ord – tar över rodret. Och det är jag säker på att hon kommer att göra med den äran. Gudrun är grym! Och vi kommer att gå parallellt i ett par veckor från och med nu. Ingenting ska trilla mellan stolarna.

Det kommer att bli jättebra – både för Kapitel 1 och för mig. Men det är inte utan att det känns lite sorgligt.

Förändring är som bekant det enda konstanta, allt flyter, som det sägs att filosofen Herakleitos en gång sa (på 500 talet f.kr.). Och förändring = utveckling, nya möjligheter. Vilket är såväl härligt och spännande, som pirrigt – och med ett litet stänk av vemod.

Men mitt tårdrypande farväl får ni alltså först om några veckor, haha.

Nu, härlig helg! På hemmaplan eller – för vissa av er, på plats i Götelaborg – på the Bokmässan!

Höstliga hej från Mette

Hurra för "mun till öra"-metoden!

2015-09-15 13:06 av Mette H-B

Hej hej i regnet!

Jag har alltid hävdat (och det är jag nog i och för sig inte ensam om) att bästa marknadsföringen som finns är "mun till öra"-metoden. Inte minst när det gäller böcker.

Enkelt förklarat: jag läser en bok som jag älskar och rekommenderar den därför vidare till min mamma, som älskar den lika mycket och därför tar med den i sin bokcirkel – full med damer som också älskar den – och så fortsätter tipsandet i all oändlighet. Amen.

En bok från 2009 som sålde, och fortfarande säljer, och säljer, och säljer, till mångt och mycket tack vare denna ypperliga metod är Hundraåringen som klev ut genom förnstret och försvann av Jonas Jonasson.

I rådande social medier-tider, är metoden om möjligt än mer effektiv. Det får den i alla fall att gå ännu snabbare. Och det är en metod som inte längre bara sker spontant, utan framgångsrikt planteras av kluriga marknadsmänniskor. Min fulla övertygelse är dock att för att en bok (eller en annan vara eller tjänst) ska bli långlivad, så måste den verkligen älskas av läsarna (mottagarna) och inte bara blir en snackis.

Ett strålande, och färsk exempel, på just detta är den egenutgivna ­Kaninen som så gärna ville somna, som på kort tid blivit en världssuccé. Och nu har de engelskspråkiga rättigheterna sålts för mångmiljonbelopp.

Framgångsreceptet för boken tycks framför allt vara att den lovar att få barn att somna. Carl-Johan Forssén Ehrlin är beteendevetare och lingvist i grunden och har medvetet använt avslappningsmetoder i sagans konstruktion.

Han gav ut titeln på eget förlag i Sverige redan 2011, men det var först under förra året, när han började marknadsföra den i sociala medier, som den började klättra på listorna, mycket tack vare att föräldrar tipsade varandra om boken = "mun till öra"-metoden.

Så kan det gå! Grattis Carl-Johan Forssén Ehrlin!

Jag har ännu inte testat den på, d.v.s. läst den för, mina barn. Men det börjar kanske bli dags. Eller så gör jag som jag brukar, blir en motvallskärring och vägrar. Bara för att jag kan.

Snart dags för Bokmässan. Motvallskärring eller ej, jag ska inte dit i år. Nåja, vad är en bokmässa i Göteborg. Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig och dötrist och tråkig, och alldeles ... alldeles underbar. Men ha så kul ni som ska dit :)

Hörs snart igen!

Glatt från Mette

Missa inte Mina Hanssons UTAN ORD – 2 kapitel på Kapitel 1

2015-09-09 12:12 av Mette H-B

Hej, det här är en uppmaning till dig som vill läsa något som verkligen berör. 

Mina Hansson delar nu generöst med sig av sin debutroman Utan ord. Läs de två första kapitlen. Klicka dig sedan in på din favoritnätbokhandel och köp den häftade utgåvan. Det har jag precis gjort! För efter kapitel 1 och kapitel 2 vill du läsa hela boken. Ja, du bara måste göra det. Och det nu!


Tack modiga Mina. Jag hoppas innerligt att många, många läsare ska upptäcka din bok. Det är den värd. Och du.

Varmt från Mette

Ljus lägesrapport

2015-09-04 14:12 av Mette H-B

Hej!

Nyhetsrapporteringen just nu får även den mest luttrade att kippa efter andan. Läget i världen är förtvivlat. Men inte bara, om man ska tro till exempel Hans Rosling, professor i statistik.

Det konkreta engagemanget för världens dryga 60 miljoner flyktingar växer dessutom i snabb takt. Medmänskligheten gör mig alldeles varm i hjärtat. Och jag tror att det är viktigt att vi uppmärksammar även den; det goda. Därför tänker jag, i dagens lilla lägesrapport från bokvärlden, enbart fokusera på de glädjande nyheterna (som jag hittade på www.svb.se).

Ta hand om er, och så många andra ni mäktar med!

Bra boksommar
Det var en regning sommar. Vilket inte gillades av alla soltörstande svenskar. Men regnet förde även något positivt med sig. Nästan samtliga bokhandlare Svensk Bokhandel talat med rapporterar om en ökad sommarförsäljning jämfört med i fjol. Hurra!

Bara för bokdebutanter
Nystartade Bonnierförlaget Twenty7 Books kommer under 27 dagar att ta emot manus från aspirerande författare. Under perioden, som startade den 1 september, kan man lämna en ”pitch” på en sida plus de första 5.000 orden. Romanen behöver inte vara klar och alla genrer är välkomna. Förlaget är dock primärt intresserade av kommersiell litteratur och man får inte tidigare ha varit utgiven. I januari 2016 kommer förlaget att välja fem manus som ska ges ut.

Stockholmsk solskenshistoria
I mitten av juni var pengarna slut och anrika Hedengrens Bokhandel i Stockholm riskerade även att bli avstängd från Förlagssystem. Räkningarna låg på hög och ägaren Nicklas Björkholm såg konkursen närma sig. I ett brev till butikens stamkunder förklarade han läget. En av mottagarna var författaren Bodil Malmsten. I flera inlägg på Twitter uppmärksammade hon ”hotet mot Hedengrens”, varpå såväl sociala som traditionella medier snart hakade på. Intresset spred sig till allmänheten. Uppropet blev vändningen. Efter omfattande stöd från allmänheten är konkurshotet nu över.

– Jag är stum av förundran. Utan detta hade vi inte klarat det, säger Nicklas Björkhol, till Svensk Bokhandel. Han hoppas att även fler boklådor har gagnats av hans initiativ.
– Problemen gäller alla fysiska boklådor. Hedengrens har extremt många stamkunder, men jag uppmuntrar även andra butiker att ta kontakt med sina. Det kan hjälpa.

Bravo Bonniers
Efter nära 20 år utan en gemensam överenskommelse skrev Sveriges Författarförbund och Bonnierförlagen i dagarna under ett nytt samarbetsavtal.
– Det känns helt fantastiskt, säger Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius

Grymt för GOT-älskare
HarperCollins lanserar en Game of Thrones-app för att locka folk som gillar tv-serien att också läsa böckerna. I appen skriver användaren in var hen befinner sig i historien och erbjuds då gratis utdrag ur boken, samt kartor och presentationer av figurerna. Appen har utvecklats i samarbete med seriens fans, då det fanns en önskan om att smidigt gå från tittande till den litterära världen. Appen ska uppdateras kontinuerligt i takt med att tv-serien fortsätter och nya böcker ges ut.

Det var allt för nu.

Ha en fin helg!
Mette

Hurra för Daniel, Bruno, Mårten & Ulla, samt dubbelhurra för Mia!

2015-09-01 20:44 av Mette H-B

Nu är er långa väntan äääntligen över!

Här kommer samtliga vinnare i Sommarens Novell 2015.

Totalt har vi fem noveller på prispallen den här gången. En av vinnarnovellerna finner vi nämligen både på medlemmarnas och juryns 3-i-topp: Mia Bergenheims I hundarnas timma. Dubbelt grattis, Mia!

Överst på juryns prispall hittar vi Daniel Andersson. Hurra för dig och din vinnarnovell Tre år och elva dagar.

Andraplatsen knep alltså Mia och tredjeplatsen är Mårten Dahlrots. Grattis!

Än en gång, mängder med grattis till medlemmarnas vinnare: Bruno Netzell (medlemmarnas vinnare av både Vårens Novell och Sommarens Novell). Stora fanfarer också till tvåan Mia Bergenheim och trean Ulla Rööser.

Juryns etta, tvåa & trea
1) Tre år och elva dagar av Daniel Andersson
2) I hundarnas timma av Mia Bergenheim
3) Evolution av Mårten Dahlrot

Medlemmarnas etta, tvåa & trea
1) Vägs ände av Bruno Netzell
2) I hundarnas timma av Mia Bergenheim
3) Innan jag dör vill jag vila på din arm av Ulla Rööser

Juryn låter hälsa att det var jättesvårt även den här gången. Det fanns dock en hel del noveller som inte kändes helt genomarbetade … Något att tänka på till nästa gång.

Juryns etta, tvåa och trea kommer att få sina personliga omdömen via mejl. Så får ni själva avgöra om ni vill dela med er av dem – i forumet eller gästblogginlägget – eller inte.

Bokpaket med böcker från Piratförlaget kommer, som utlovat, med posten till alla fem vinnare ovan. Alla är dessutom välkomna att mejla mig, mette(at)kapitel1.se, gästblogginlägg – som jag sedan kommer att publicera i bloggen under hösten. Gästblogginläggen är alltid lika uppskattade, så missa inte den chansen.

TUSEN TACK alla tävlanden för fina bidrag!

Ingen ny tävling kickar igång nu på direkten. Men håll ögonen öppna!

Bästa hej från Mette

GRATTIS Bruno, Mia & Ulla ...

2015-09-01 14:14 av Mette H-B

... medlemmarnas vinnare i Sommarens Novell! Ni har Alexandra och Tommy i hasorna men prispallen är utn tvekan er. Starkt jobbat alla tre!

Juryns vinnare kommer att presenteras under kvällen. Spänningen är olidlig ...

På återhörande!

Mette

GLÖM INTE ATT RÖSTA!

2015-08-26 11:31 av Mette H-B

Måndag 31:a augusti är sista dag att rösta i Sommarens Novell. Tisdag 1:a september koras vinnarna.

Det är SÅ spännande. Återigen rekordmånga bidrag, hela 66 stycken. Vilken grej!

Nu kommer jag att helt och håller gå in i något sorts bröllops-moood. Bara så ni vet. På lördag smäller det! Och förutom en massa fix, har jag olyckligt nog en bihåleinflammation att ta hand om ... Men det löser sig :)

Vi hörs igen tisdag 1:a september.

Hej hej så länge från febrig brud

1 till kapitel 1 på Kapitel 1

2015-08-22 00:24 av Mette H-B

Japp! Nu är det Ronnie G Lundin som bjussar på första kapitelet ur sin femte bok, Hamarsmans ättlingar – den tredje delen i Hamarsmansserien. Delar av de två första kan ni läsa på Ronnies sida. Stort tack Ronnie!

Kort om Hamarsmans ättlingar:

"Herr Franciskus av Hamars ätt kommer som ny präst till Fårö. Han välkomnas av fåröborna, men den lilla Agnes är mer skeptisk. Det är något hos honom som hon inte tycker om. Ganska snart visar det sig att Agnes farhågor stämmer. Franciskus kommer på kant med både släkt och församling. Agnes växer upp och får en egen familj. Under tiden kämpar fåröborna med skatterna medan de danska länsherrarna styr från Visby. På Fårö går livet vidare även om vardagslivet är hårt och skoningslöst, ofta få man kämpa för levebrödet med livet som insats. Inte minst på sjön som då och då kräver sin tribut. Naturväsen, som den osalige bysen Hamarsman, gör inte livet lättare för dem."

Visst låter det spännande! Första kapitlet hittar ni under Artiklar. Så, nu har ni något att göra i helgen!

Ha en fin en!

Hej hej från Mette

Gästbloggare, medlemmarnas (ena) tvåa i Vårens Novell: Meh Johansson

2015-08-17 09:27 av Mette H-B

Tänka sig …

En andra plats i Vårens Novell.

Den känslan kommer jag att bära med mig väldigt länge.

Jag vet inte riktigt hur jag ska starta då det är så mycket jag vill få med utan att det blir, just för mycket. Får väl helt enkelt hoppa över barndomen, ungdomen och göra ytterligare ett litet skutt, en bra bit in på medelåldern då mitt skrivande började.

Kommer så väl ihåg det. Länge hade jag burit på en idé om att skriva en egen bok, och just tanken på att skriva en egen lockade då mer än att läsa någon annans. Dessutom var det en utmaning då jag innan knappt klarat läsa en hel utan att bli rastlös. Skulle jag då klara att skriva en?

Jodå. Efter sextiotusen fyrahundranittiosju ord, var jag inte bara klar, utan skulle även komma att bli fast i den litterära världen. Nyfiken med inspirationen på topp letade jag över internet efter forum där man kunde lära sig mer om författarskap, hitta likasinnade. Hittade Kapitel1 och blev medlem 2012.

Jag publicerade några av mina kapitel och läste av andras, och av de kommentarer de fått. Imponerades av den öppenhet som fanns här. Det var både ris och ros, konstruktiv kritik. Insåg ganska snart att det handlade mycket om att, ge för att få. Kommenterade man andras texter fick man oftast gensvar på sina egna. Det var både nytt och spännande, framförallt lärorikt.

Sedan försvann jag – bara sådär, under en längre period från sidan men dök upp igen någon gång under 2014, och blev kvar. Här hade man helt enkelt den bästa möjlighet att bättra sitt skrivande, läsa och lära sig av andra, få de bästa råden, få svar på sina frågor, själv ge råd och öppet kunna diskutera i forum.

Någon skrivarkurs har det inte varit tal om för min del. Om det kan bli i framtid vill jag ha osagt men än så länge finner jag en utveckling här på K1. Se bara vilka duktiga skribenter som nu ligger ute med sina texter, författare som blivit utgivna med rötter härifrån. Något att se upp till och lära sig av.

I sommar har jag verkligen haft semester från de vardagliga tingen. Skrivandet har också fått vänta. Istället har jag läst. Mycket av svenska författare då det känns som jag har en del att ta igen där. Just nu läser jag även av kända K1 profiler. Rekommenderas.

När jag inte har semester från skrivandet, skriver jag med brinnande lust, för att jag tycker om det. Har fler skrivprojekt startade och strävar hela tiden att försöka bredda mig i skrivandet. Försöker som många andra att prioritera min tid så bra det går med vardagliga sysslor och intressen. Men som ni vet när man skriver har tiden en mystisk förmåga att försvinna ibland.

Du sitter där, djupt försjunken i dina texter och upptäcker plötsligt att det är mörkt runt dig. Vem släckte lampan? Hela huset är svart, inga lampor är tända förutom flitens lampa som visar sig genom datorskärmens dunkla ljussken. Sol och måne har bytt plats sedan länge. Samvetet får sig ännu en törn. Än en gång har du missat kvällsmyset i soffan med dina nära och kära som inte orkade vänta, utan lät dig sitta där i all din ensamhet istället.

Hur prioriterade jag då ...?

Avrundar där med ett leende över läpparna, och tackar er alla som röstade på mig och Snöängeln. Ni vet nog redan hur mycket ni betyder för mig. Ni är alla fantastiska som håller till här, det ska ni veta!

Ett litet gott råd: Prioritera rätt och njut av skrivandet :)

Trevlig fortsättning på den regniga sommaren, och som ni redan vet. Efter regn kommer solsken.

/Meh Johansson

– Att få veta hur andra tänker, tycker, tolkar, ser och uppfattar ens verk är oumbärligt för ens utveckling.

Det blir mycket roligare som medlem. Det kostar inget och går på ett kick.

  • Lägg till favoriter och bokmärken

  • Rösta och kommentera

  • Diskutera och dela skrivtips i forumet!

Registrera dig
banner_mindre

Visste du att...

...SHIFT+ENTER ger enkelt radbrott när du formaterar din bok.

Boktipset

  • 1 ♥
  • 2 ♥
  • 3 ♥
  • 4 ♥
  • 5 ♥

Mamager 08 - agent till 8

""

Kapitel 1 Förlag AB  |  Söder Mälarstrand 21, 118 20 Stockholm  |