TISDAGSTIPSET med Håkan Lindgren vid tangentbordet

2015-04-28 15:55 av Mette H-B

Idag är Håkan Lindgren gästbloggare och inspiratör. Tusen tack Håkan & grattis till utgivning!

Hej!

Mette bad mig skriva lite om min resa till utgivning, eftersom min första roman "Att raka en zebra" snart kommer ut. Om det kan inspirera någon, skulle jag bli jätteglad. Om någon hittar någonting att ta till sig och kanske använda sig, så blir jag ännu gladare. Annars måste jag säga att K1 har en otroligt stor mängd författare som hittar olika vägar till att bli utgivna.

K1 har en stor del i hur det började för mig. Efter att för några år sedan ha börjat skriva på min första bok och insett att jag efter hundra sidor fortfarande inte kommit någonstans, började jag söka på internet om hur man skulle kunna strukturera sitt berättelse. Jag hittade en artikel om s k storyboards, vilket är en form av synopsis, som har hjälpt mig oerhört. Och, jag hittade K1.

Via K1 fick jag en massa hjälp och glada tillrop. En variant av min "zebra" var med i RomanRacet. Annars var det faktiskt alla novelltävlingar och sedan Vildsint Gryning som gjorde att jag fick kontakt med Hoi Förlag som ju gav ut den Efter ett tag beslöt jag mig för att skicka in två av mina noveller som jag tävlat med på K1, Lunatique (Novellracet) och Soldier (Fångad av lust), och de tackade ja till att ge ut dem.

Innan romanen blev klar skickade jag först den till Leffe på Skrivsidan som gav mig massor av tips om både mina starka och svaga sidor, skrev om hur mycket som helst, fick hjälp av Åsa Ringdahl och Ann Sträng att läsa den igen, och till slut kunde jag skicka in den till Hoi. Precis innan Bokmässan förra året fick jag mitt glada besked. (Men innan jag skickade den till lektör hade jag fått nej av samtliga de fem förlag som fått den.)

Sedan dess har jag jobbat om boken igen, försökt att råda bot på sådant som jag inte gjort tillräckligt från början, nämligen de klassiska gestaltning och miljö. Så en dag, jag tror det var tre dagar innan deadline, var den klar. Redaktören var nöjd och vi kunde skicka in den för korrektur. Vilken känsla!

Under tiden hade förlaget tagit fram ett par förslag på omslag. De var snälla och frågade vilken typ av omslag jag gillade, innan de satte igång. De förslag jag fick såg inte alls ut som de jag nämnt, men jag föll direkt för två av deras förslag, så vad gjorde väl det?

Hoi är ett litet förlag och ett slags mellanting mellan ett klassiskt sådant och egenutgivning. De tar alla bitar som kräver expertis och erfarenhet. Samtidigt måste man själv se till att hjälpa till med marknadsföring i olika former. Bland annat lyckades jag få tag i en "blurbare" som har skrivit ett fantastiskt fin kommentar till bokens omslag. Förlaget såg bland annat till att jag fick mitt debutantporträtt publicerat i Svensk Bokhandels sommarkatalog.

Som många (läs alla) som publicerar någonting inser, så får man nästan lägga lika mycket tid vid att blogga, facebook:a och annat, som på att skriva sin uppföljare. Det är hur kul som helst, men vid sidan om heltidsjobb och en ett och ett halvt-åring hemma, så blir det inte alltid mycket tid över ...

25:e maj smäller det i alla fall. Fram till dess finns den för bevakning hos alla nätbokhandlare. Jag håller som bäst på att planera releasefest tillsammans med Lars Rambe, som släpper sin nästa bok bara två dagar senare. Behöver jag säga att det känns spännande? Så spännande att jag faktiskt är lite nervös ...

Kommer någon att köpa den? Och dessutom gilla den? Puh! Man får väl hoppas att åtminstone de som omnämns bland tacken kommer att vilja läsa den ...

/Håkan

Kommentarer Kommentera

2015-05-04 07:29 | Anmäl

Tack så mycket, Mina :-)

2015-05-02 22:07 | Anmäl

Stort grattis och lycka till med utgivningen! :)

2015-05-02 10:30 | Anmäl

Och tack, Mette, för gratulationerna :-)

2015-05-02 10:21 | Anmäl

Tack Ylwa :-) Jag har i veckan klarat av min första intervju, per telefon. Återkommer om resultatet (i juni) när tidningen i fråga kommit ut ... Det känns otroligt spännande!

Trevlig helg!

2015-04-29 09:57 | Anmäl

Jättebra gästblogg Håkan!
Ja, vi har mycket att tacka K1 för! Utan den konstruktiva kritik som jag fått där hade jag inte fått några av mina noveller utgivna. Det är jag säker på.

Och jag känner igen mig i det du skriver om marknadsföringsbiten. Jag har lagt mer tid på det än skrivandet den senaste tiden, så nu måste jag få igång det riktiga skrivandet igen.

Jag tror inte du behöver oroa dig för att ingen kommer att läsa din roman för jag vet hur bra du skriver! :)

2015-04-28 18:26 | Anmäl

Självklart Jens (och alla andra), jag kommer till bokmässan, har bokat in mig för alla dagar, morgon till kväll, så jag hoppas träffas alla miljoner k1:are som Jens pratar om, och några till :-)

2015-04-28 16:20 | Anmäl

Jag bara MÅSTE ta mig till bokmässan i år för att få chansen att träffa alla miljoner k1:are som på ett eller annat vis blivit utgivna :)

Du är väl där Håkan?

Och snart får jag kalla mig kollega också :)

Och titeln på din bok - Jag gillar den skarpt!!!

Kommentarer Skrivblock

Skriv en kommentar

Det blir mycket roligare som medlem. Det kostar inget och går på ett kick.

  • Lägg till favoriter och bokmärken

  • Rösta och kommentera

  • Diskutera och dela skrivtips i forumet!

Registrera dig
banner_mindre

Visste du att...

...SHIFT+ENTER ger enkelt radbrott när du formaterar din bok.

Boktipset

  • 1 ♥
  • 2 ♥
  • 3 ♥
  • 4 ♥
  • 5 ♥

Jag ska bli författare jag

"Äntligen, äntligen ska läsarna få det de förtjänar. Den perfekta romanen som får Homeros att vilja…"

Kapitel 1 Förlag AB  |  Söder Mälarstrand 21, 118 20 Stockholm  |