Kommentarer Ny kommentar

Tävlingar

Mininovelltävling nr 64

2017-05-12 20:45 | Anmäl

En ära.
Ska försöka tänka ut något som lockar fram skrivlusten. Återkommer inom kort.

2017-05-11 20:33 | Anmäl

Och obestridd segrare är Reko!

2017-05-10 20:20 | Anmäl

Ett dygn kvar för ytterligare bidrag!

2017-05-10 12:42 | Anmäl

Reko!
Trevlig berättelse om drömmar som visserligen inte blev verklighet
men hade sin betydelse ändå......

2017-05-09 20:38 | Anmäl

Ett bidrag inne! Och det är inte så smått heller.

2017-05-08 21:29 | Anmäl

Fortfarande när han var fyrtio år fyllda kunde Bernt drömma om framgångar på samma sätt som han gjort när han var femton år, och det var inte förrän han var på sina sista levnadsår som han förstod hur allt hängde ihop. När han var ung hade hans stora intresse setts som en styrka; något som gav honom ljusa framtidsutsikter och som han kunde skrävla om bäst han ville, men alltifrån tjugoårsåldern hade han upplevt ett tryck att stilla den passion som i hans inre fortfarande brann med oförminskad styrka. Men det trycket var yttre: samtidigt som han inför familj och vänner angav att målet för hans övningar inte var annat än att behålla färdigheten för att kunna utöva sitt fritidsintresse, så närde han i sitt inre samma drömmar, och förutom de få timmar som togs i anspråk av hans nyvakna insikt i hembestyrens ofrånkomlighet ägnade han den fortfarande all sin lediga tid.

När han så träffade den kvinna som skulle bli hans fru, fanns denna hans passion med som ett samtalsämne från första stund. Det faktum att han hade ett genuint intresse var i själva verket en av de saker som gjort att hon dragits till honom. När de sedan delade bostad och fick sitt första barn, vilket skedde ungefär samtidigt som Bernt utvecklade en mogen känsla av ansvar för det arbete som gav mat på bordet, blev det förstås svårare att finna tid för passionen men den var fortfarande accepterat i begränsad omfattning. Och även om frun ibland klagade då bilen skulle packas inför resan till sommarstugan så fördrog hon det mesta. Bernt gladde sig även åt att intresset fortfarande var ett gångbart samtalsämne bland medelålders kollegor och ytligt bekanta. Vad han inte berättade för kollegorna, var att hans hjärta hyste samma drömmar om storhet som det alltid gjort, och varje gång som han i hjärtlig ton berättade för en ny bekant att det bara var ett ”trevligt fritidsintresse” kände han hur ännu en bit av hans självkänsla karvades loss och lämnade ett stumt tomrum efter sig.

När Bernt lämnat medelåldern bakom sig drabbades han av allt svårare betänkligheter över sina val. Det hände fortfarande att han hängav sig åt sina fantastiska drömmar och lät passionen sluka honom i långa, långa stunder. Samtidigt hade åren skänkt honom en klarsyn, och när han helt nyktert betraktade vad han åstadkommit under alla de timmar han letts av passionen och ställde dessa tillkortakommanden i relation till vad han i stället skulle ha kunnat åstadkomma på andra områden av sitt liv, drabbades han av svåra kval. Dessa kval tvingade fram en inre monolog som alltid ledde till samma slutsats: hade han ändå inte tagit sitt ansvar och varit en bra människa? Han hade varit trogen sin hustru och hade mer än många andra män hjälpt till med skötseln av hem och barn. Som anställd var han duglig och hans kompetens måste anses fullt tillräcklig. Med åren kompletterades dessa insikter med andra, svårare sanningar: lika lite som han på något område var fördärvad eller inkompetent, lika lite var han på andra områden storartad. Trots dessa insikter drabbades han fortfarande av de drömska irrbloss som tog gestalt när passionen grep honom. Likt en Sisyfos som drivs av sin egen gnista förminskades inte passionen av att han ständigt stampade på samma fläck och upprepade samma procedurer.

Det var först under de sista levnadsåren Bernt förstod sambandet mellan passionen och de orealistiska drömmar som alltid haft honom i sitt grepp. Vad skulle hans passion varit, utan alla dessa fantastiska irrbloss? Och som den gamle man han var log han när han tänkte på vad hans fru sagt när de skulle packa bilen den där sommaren: ”Måste du verkligen ta med dig sousafonen i år igen? Den är ju faktiskt ganska stor”.

2017-05-08 20:43 | Anmäl

Ett par små bidrag är väl inte för mycket begärt?

2017-05-05 20:39 | Anmäl

Ska bara påminna om att tolkningen är helt fri och inte behöver innehålla "henne".

2017-05-04 13:57 | Anmäl

Reglerna är som vanligt följande:

En tråd som denna skapas i forumet och döps till: Mininovelltävling.
Ett citat, vilket som helst, väljs ut som inspirationskälla av tävlingsarrangören.
Ni lägger in tävlingsbidragen i denna tråd.

Novellen/novellerna ska innehålla:
Minst 100 ord (Inte tecken!) och max 1000 ord (Inte tecken här heller utan ord).

Skrivtiden är en vecka. Därefter utses en ny vinnare av arrangören som med lottens hjälp avgör vem som vinner och får arrangera nästa tävlingsomgång.

Vinnaren presenteras i tråden och får sedan ÄRAN att arrangera nästa tävlingsomgång i en ny tråd som kallas "Mininovelltävling." (För enkelhetens skull kopieras reglerna.)

Fliten skall såklart belönas och ger med det en lott per novell, med det självklara kravet att novellerna måste vara olika.

Det inspirerande citatet får tolkas hursomhelst och behöver inte på något direkt sätt vara närvarande i tävlingsbidraget.

Bidragen får kommenteras fritt av andra. De som kommenterar behöver ej vara med i tävlingen, men bör namnge vems bidrag som kommenterats. Gäller alla!

Vi lär oss att kommentera och att bli kommenterad till texter som för många är rena hastverken då tidsramen är kort och pressad. Men det gör det hela mer intressant och sätter lite press på skribenten att skapa en historia som inte bara ska vara läsbar utan också ska kommenteras av andra.

Vi gör det såklart för att det är kul och för att vi vill lära oss, och det bästa av allt så är det helt valfritt!

Som vanligt tolkar vi citatet helt fritt: "Ingen av hennes förtjänster höjde sig till dygd, ingen av hennes svagheter sänkte sig till ondska" ur Skrattmänniskan av Victor Hugo.

Bidragen ska vara inlämnade senast torsdagen den elfte maj kl. 21.00. Lycka till!

Kommentarer Skrivblock

Skriv en kommentar

Det blir mycket roligare som medlem. Det kostar inget och går på ett kick.

  • Lägg till favoriter och bokmärken

  • Rösta och kommentera

  • Diskutera och dela skrivtips i forumet!

Registrera dig
banner_mindre

Visste du att...

...registrerade medlemmar kan sätta ett bokmärke i varje bok? Klicka bara en gång i vänstermarginalen när du läser boken!

Boktipset

  • 1 ♥
  • 2 ♥
  • 3 ♥
  • 4 ♥
  • 5 ♥

Vit är lyckan, och svart

"Vit är lyckan, och svart är en generationsroman där det inte går att komma undan. Trådarna bakåt f…"

Kapitel 1 Förlag AB  |  Söder Mälarstrand 21, 118 20 Stockholm  |