Kommentarer Ny kommentar

Tävlingar

Mininovelltävling nr 76

2017-08-17 21:21 | Anmäl

Och den av slumpen valde vinnaren är...Meh!

2017-08-17 14:06 | Anmäl

Två tänkvärda bidrag och ett som jag inte vet vad det är, men hursomhelst värt att delta i tävlingen.

2017-08-17 13:03 | Anmäl

Våldslärorna och ledarens maktlystnad fingo fruktansvärda följder!

Så kan det vara, men det kan också vara tvärtom. Ur grumligt minne plockar jag fram ett par tre gubbar som med rätta kan kallas diktatorer, men ändå var det nog bättre innan än efter.


Ta Tito och Jugoslavien som ett exempel. Så länge han landet i ett järngrepp så fungerade det hela hjälpligt. Tito dog 1980 och tio år senare föll Jugoslavien samman i ett eller flera krig där parterna föreföll byta sida från ena dagen till den andra. Flera hundratusen människor fördrevs från sina hem och fruktansvärda massavrättningar utfördes. Trots att fred är sluten sedan länge, så plockar man fortfarande lik ur massgravarna.
Fan vet om det inte var bättre under diktatorn Tito?En annan dubiös figur är Gaddafi, diktator i Libyen.
Han störtades 2011 med förfärande resultat.
Ur Wikipedia saxar jag följande:

”Trots val och försök att skapa en fungerande stat har Libyen under senare tid fallit sönder, och åtminstone sedan 2014 råder återigen ett fullständigt inbördeskrig, där Islamiska staten bland andra grupper kämpar om makten. Ungefär en tredjedel av befolkningen har flytt undan kaoset och striderna i Libyen.”]Saddam, Irakisk diktator. En riktigt ful envåldshärskare. Krigisk och halvtokig. Till sist hängd.
Resultatet finns att läsa på nätet:

”Bilbomber, massavrättningar, övergrepp och tortyr hör till vardagen i Irak. Situationen i landet är kaotisk. Familjer tvingas lämna sina hem med bara kläderna de har på sig. De har varken pengar, mat, vatten eller mediciner.
Efter årtionden av våld är 11 miljoner invånare i behov av humanitär hjälp för att klara vardagen.
Sedan 2014, när extremister erövrade flera irakiska städer - har tre miljoner människor flytt från sina hem”.

Vad jag lite klumpigt vill säga är att man inte bara avsätta, man måste ha något vettigt att ersätta med.
Det är tyvärr mycket lättare att riva ner än att bygga upp.

Underhill

2016-12-03 15:05

2017-08-17 11:48 | Anmäl

”Vi måste helt enkelt vinna OS-finalen i fotboll på Berlins olympiastadion nästa lördag.” Budskapet från den reslige men trumpne lagledaren, Hermann Fitler, var klart och tydligt. ”Allt annat än seger är katastrof. Vi måste använda alla till buds stående medel. Jag återkommer med exakta order till varje enskild spelare i morrn, fredag kväll.”

”Vill bara påminna er elva deltagare i finalen att om vårt land inte segrar så sitter jag själv löst framöver. Sitter jag löst så sitter också hela förbundet för idrotten i Tyskland likaledes och då drar det ovillkorligen med sig att…… konsekvensen blir att även…… och sen återstår ruiner !

”Vår strategi skall vara att tänka och agera fyrkantigt men kraftfullt i vårt spel. Spelplanen är fyrkantig, målramen är fyrkantig, straffområdet är en rektangel: Det enda som inte är fyrkantigt i detta spel är således föremålet nämligen fotbollen, som därför blir en joker att räkan med. Alla våra regler skola således vara fyrkantiga, stela och därtill obönhörliga. Sist nämnda betyder att de utformas av mig och ingen annan samt inte får ifrågasättas”

Fredag kväll och strategilektion. ”Vi börjar med att oskadliggöra motståndarenas målvakt vid vår första hörna. En eller två armbågar i veka livet borde räcka. I slutet av halvleken sparkar Fritz ner deras libero, och övriga attackerar domaren med kommentarer och obstruktioner. Räcker inte det simulerar Albert och Heinrich kramp medan ni övriga i laget fortsätter er kamp, und dann mehr kampf und weiter blut, blut in der Nase und blut in der ..…... ”

Vid OS-finalens inledning i fotboll får motståndarna till Tyskland på kort tid en ledning med två mål. Ingen hörna tilldelas Tyskland så målvakten i andra laget klarar sig från skada i veka livet. Libero saknas hos motståndarna varför alla i tyska laget blir villrådiga, samtidigt som domaren visar sig vara en rakryggad blond arier som ingen kan dupera. Allt som lagledaren Hermann Fitler ordinerat faller! Publiken ser med egna ögon vad som håller på att hända men uppskattar oväntat en taktik hos motståndarlaget som inte är 4-kantig. Och igår vann Jesse Owens såväl 100 meter sprint samt längdhopp för USA i friidrotten och Tysklands egna förväntningar i dessa grenar svek. Ingen Deutschland, Deutschland uber alles hördes vid segerceremonin utan en svart man står högst upp på prispallen i Olympiastadion i Berlin 1936 inför 60000 chockade och förbryllade åskådare. Vafalls !
Men bollen är nu en gång för alla rund!

2017-08-16 20:49 | Anmäl

Utanför temat. Två tafatta texter sammansatta till en.. blir något tokigt.

Femtioåringen, Gustav forserade genom skogen med fokus inställt långt framför honom. Bakom grymtade en efterföljande björnhane som troligen såg honom som inkräktare i reviret. Femtioåringen var väl medveten om risken att korsa skogsområdet, men valde strunta i det och björnen. Tid fanns inte att stanna och slåss. Var björnen sugen fick den alt springa ikapp. Kanske en lätt match för björnen men björnen var gammal och femtioåringen var inte ett lätt byte. Björnhanen gav slutligen upp i ett vrål. Femtioåringen som var jägare han med tillät sig inte distraheras. Framför honom markerade jakthundstiken Ziva, fågel. Han närmade sig och intog sin plats vid sidan om hunden. Han kommenderade, avans. Hunden rusade. Tunga vingar slog i riset och sakta steg tjädertuppen mot trädtopparna. Ett skott brann av och tjädern tumlade i luften. Han berömde hunden över en lyckad jakt och gav henne hjärtat från fågeln. Nöjd med dagen gick de hemmåt. Han gick upp på bron i stugan. "Om björnen fortfarande var kvar och sugen så var han redo...",sa han.
"Du har inte en chans", ropade doktorn som väntat i jaktkojan i timmar. fast ögonen visade något annat. Gustav som redan gått in sjönk lungt djupare i fotöljen, smuttade whiskyn. Betraktade honom. Blicken lugn men äventyrlig. "Ta den!", nickade han mot glaset. "Är ni gift?"
Den unge läkaren skakade på huvudet. "Då finns alltid en chans", log Gustav, läppjande glaskanten.
Efter viss tvekan satte sig den unge doktorn, Skare, sträckte sig efter glaset och förde det mot munnen. Blicken vandrade nyfiket genom rummet. "Mm. God whisky!"
"Bara det bästa är gott nog till någon som nyligen haft fingrarna i annans mans rektum", sa Gustav. En rodnad spred sig över Skares kinder. Han tog en munnfull och svalde. Blickarna möttes. Utanför hördes barn uttrycka sin glädje. Gustav vände blicken mot fönstret. En strimma sol letade sig in över golvet och upp i fotöljen. Gustav skylade med handen och vred om fotöljen med ryggen mot solen. "Jag brukar inte göra hembesök. Speciellt inte på min lediga tid", sa Skare med en ton av obetänksamhet. "Men gjorde det i alla fall. Bröt mot min enda regel, för din skull." Han drack ur det sista och höll kvar det i munnen. När han slutligen svalde verkade han mer bekväm i sin sexuellaläggning...

Femtioåringen reste sig, gick ut i skogen, sa inte ett ljud till någon och försvann.

/Meh

2017-08-16 20:16 | Anmäl

Måhända kan någon annan bidra med fler texter innan tävlingens sista dygn är överståndet.

2017-08-16 11:33 | Anmäl

Tyvärr. Det är väldigt sällan som något citat ger mig någon som helst inspiration.

Det är lite som i skolan när man skulle skriva vad man gjorde på sommarlovet, eller fick något annat hopplöst tema.

Jag blir bara låst, känner mig för styrd av citatet, så jag får oftast avstå.

Återkommer vid annat tillfälle :)

2017-08-15 21:29 | Anmäl

Det finns gott om utrymme för fler bidrag.

2017-08-12 14:16 | Anmäl

Första bidraget är på plats. En väldigt direkt tolkning av citatet.

2017-08-12 12:29 | Anmäl

Hon hade verkligen trott på det här partiet. De hade lovat att rensa upp i samhället och gud vet att det behövdes, alla dessa ungdomar på moped som bara satt och hängde i centrum. För att inte tala om alla invandrare som bara kom hit och levde på bidrag. Partiet ordning och patriotism hade vunnit en förkrossande seger i det senaste valet och hade med bara ett stödparti bildat regering. Nu, ett år senare hade de genomfört många av sina vallöften. Från en början hade hon med entusiasm och glädje följt deras reformarbete. Polisen hade fått en dubbelt så stor budget och deras våldsmonopol hade förstärkts. Ordningsmakten hade nu mandat att besluta om våldsanvändning utifrån egna bedömningar, de var ju trots allt experterna menade justitieministern. Det hade blivit lugnare i hennes förort, ingen vågade länge gå ut efter mörkrets inbrott. Det ryktades om polispatruller som åkte runt och letade misstänkta. Med misstänkta menade de alla som avvek från normen, en långhårig kille i hårdrocksmundering, en tjej med lila hår och i princip alla med ett utseende som avvek från icke etniska svenskar. Hon hade som sagt var varit mycket nöjd med det hennes parti hade gjort.

Men på senare tid hade hon själv börjat känna av regeringens reformer. De hade drastiskt dragit ner på bidrag till bl.a. sjukpensionärer, hennes bidrag. Hon hade sjukskrivits redan när hon var 26 för värk i hals och axlar till följd av hennes arbete som frisör sade man från sjukvårdens sida. Hennes 12 000 i månaden hade över en natt minskats till 6500. Alla ska jobba och bidra, vi kan inte ha ett skuggsamhälle med medborgare som lever på bidrag, hade partiet mässat. Partiet ordning och patriotisms stödparti hade till en början protesterat. Några av deras riksdagsmän hade gemensamt gått ut i en debattartikel i landets största tidning. Men några dagar senare och efter ett samtal med statsministern hade de bytt ståndpunkt. Det ryktades om att direkta hot hade framförts, något som ingen betvivlade. Statsministerns samröre med en ökänd kriminell organisation med stort våldskapital var vida känt, om än inte bevisat.

Hennes granne Elfrid hade också drabbats, de brukade ofta träffas och fika. Elfrid hade tidigare arbetat på regeringskansliet men när hennes samröre med Syndikalisterna i ungdomen blev känt fick hon gå. Omorganisation och arbetsbrist angavs som officiella skäl men både hon och Elfrid visste att det bara var svepskäl. Elfrid hade tvinga sälja sin lägenhet och flyttat till en hyreslägenhet långt ut i förorten för att överleva, regeringen hade avskaffat a-kassan. Hon hade räknat ut att hon nätt och jämt skulle klara sig till pensionen, om det nu fanns någon pension då? Regeringen hade använt pengar från pensionsfonder för att finansiera den nya polisorganisationen.

Människor hade avvisats i hundratusental till en osäker framtid i Afghanistan, Somalia och många andra oroshärdar. Till en början hade protesterna varit högljudda men i takt med regeringens mediareformer hade de tystats. Reformerna hade bl.a. handlat om nya förtalslagar och lagar om anständighet och patriotism, som det lagts fram. Lagar som i princip gav myndigheterna effektiva censurverktyg som de inte var sena att använda. Flera av hennes grannar hade drabbats, bra folk som gjort rätt för sig, tyckte hon. Men det hade inte hjälpt, nya nationalistiska lagar hade gjort det möjligt för staten att dra tillbaka medborgarskap nyare än tre år och utvisa personerna. Allt detta hade gått så fort att de flesta medborgare inte hunnit reagera och utan en granskande fri press hade de kunnat operera under radarn. Trots allt hade ju de flesta reformerna bara berört kriminella och utlänningar, tänkte hon. Men nu hade många legitima medborgare drabbats och det här var bara början, många nya reformer var på väg. En ny stor arbetsmarknadsreform skulle införas. Den svenska modellen skulle skrotas och en ny statlig modell skulle införas. I praktiken skulle det innebära att riksdagen skulle kunna besluta om de index som var tänkta att styra alla löner på den svenska arbetsmarknaden. Alla visste vad det innebar, kraftigt sänkta löner för alla. Regeringen menade att det här var det enda sättet att rädda svenska arbeten i EU, dessutom trodde man att utländska företags vilja att investera i Sverige skulle öka. Den första juli klubbades beslutet i riksdagen.

Redan en vecka efter den stora lönereformen hade oroligheterna börjat. Nästan i alla större städerna hade människor protesterat. Med polisens nya kapacitet och befogenheter slogs protesterna ner, ofta med brutalt övervåld. Många demonstranter dödades. Sedan blev det bara värre, våldet eskalerade och skadade och döda kunde räknas i tusental. I en oväntad vändning gick försvarsministern ut och deklarerade att försvaret stod på folkets sida, även de hade drabbats av lönereformen. Medborgarna kunde tillsammans med försvaret kraftfullt slå tillbaka mot polisstyrkorna och redan i november hade den folkfientliga regeringen avsatts.

Nya tider stundade i konungariket. En interimsregering hade tillsats, en teknokrati med representanter från de flesta partier utom de som suttit i katastrofregeringen. Vad som hade gjorts fel skulle nu ställas till rätta. Hemma i sitt vardagsrum satt hon och Elfrid och drack varsitt glas vitt vin. Livet kändes med ens bättre. Hon kunde inte förstå att hon hade varit så dum, hur hade hon kunnat rösta på de här fascisterna? Det hela tedde sig obegripligt för henne. Hade hon bara vetat vad hon visste i dag så kanske det hela aldrig hade hänt?

2017-08-10 20:00 | Anmäl

Mininovelltävling

En tråd skapas i forumet som döps till: Mininovelltävling.

Ett citat, vilket som helst, väljs som inspirationskälla.
Bidragen läggs i den här tråden.

Novellen/novellerna ska innehålla mellan 100 och max 1000 ord (Inte tecken utan ord).

Skrivtiden är en vecka. Därefter lottar arrangören fram vem som vinner och får arrangera nästa omgång.

Vinnaren presenteras i tråden och får sedan ÄRAN att arrangera nästa omgång i en ny tråd som kallas "Mininovelltävling nr x"
(Kopiera gärna reglerna.)

Fliten skall belönas och ger med det en lott per novell, med det självklara kravet att novellerna måste vara olika.

Det inspirerande citatet får tolkas hursomhelst och behöver inte på något direkt sätt vara närvarande i tävlingsbidraget.

Bidragen får kommenteras fritt av andra. De som kommenterar behöver ej vara med i tävlingen, men bör namnge vems bidrag som kommenterats. Gäller alla!

Vi lär oss att kommentera och att bli kommenterad till texter skrivna under kort och pressad tidsram. Det gör det hela mer intressant och sätter press på skribenten att skapa en historia som inte bara ska vara läsbar utan också ska kommenteras av andra.

Vi gör det såklart för att det är kul och för att vi vill lära oss, och det bästa av allt är att det är helt valfritt!

Som vanligt tolkar vi citatet helt fritt. Denna gång är citatet hämtat från ett historiskt översiktsverk: "Ofriheten, våldslärorna och Ledarens maktlystnad fingo fruktansvärda följder, och det visade sig i olyckans stund, att folket ingalunda var mäktigt den totala insats, varom fascismen så storordigt talat."

Bidragen ska vara inlämnade senast torsdag 17 augusti kl. 22.00

Lycka till!

Kommentarer Skrivblock

Skriv en kommentar

Det blir mycket roligare som medlem. Det kostar inget och går på ett kick.

  • Lägg till favoriter och bokmärken

  • Rösta och kommentera

  • Diskutera och dela skrivtips i forumet!

Registrera dig
banner_mindre

Visste du att...

...Astrid Lindgren har sagt: "Jag vill inte skriva för vuxna. Jag vill skriva för en läskrets som kan skapa mirakel. Endast barn skapar mirakel när de läser."

Boktipset

  • 1 ♥
  • 2 ♥
  • 3 ♥
  • 4 ♥
  • 5 ♥

Hon som vände på stenar

"”– Det är som om saker som borde varit glömda och förlåtna lever kvar längre på en ö. Häxstämpe…"

Kapitel 1 Förlag AB  |  Söder Mälarstrand 21, 118 20 Stockholm  |