kaffeLILLANN

Jag är en 41 årig fembarnsmamma som tycker om att läsa, och skriva böcker. Skriver också poesi, medlem i skrivarklubben Groblad i Blekinge. Där finns en del av min poesi i medlemstidningen. Tyckte om att skriva uppsatser i skolan och lärarna uppmuntrade mig till att utveckla detta, eftersom dom tyckte jag hade så bra fantasi. Det var ofta historier som handlade om utomjordingar förklädda till människor, eller halvbiografiska sagor om den nya flickan i klassen och liknande.

Poesi började jag skriva efter att min då yngste son hade haft hjärnhinneinflammation. Det var ett sätt för mig att lägga ord på känslor, och leva sig in i en lyckligare, och vackrare värld. Men jag tror ändå jag är bättre på att skriva i berättarform, än lyrik och prosa.

Boken "En underbar människa" har sin titel för att lyfta fram vilken fantastisk person min farmor var. Hon ställde upp för mig under min barndom och visade mig mycket kärlek, under tiden mina föräldrar hade fullt upp med att tänka på sin skilsmässa, och att etablera sina nya liv. Då fanns hon där som ett stöd. Till och med under hennes egen svåra tid, när hon blev brutalt misshandlad, gav hon mig goda råd och tröstade mig när jag var ledsen.

Vi kände igen oss i varann, jag och farmor. Båda kände vi oss otursförföljda och tyckte att livet ofta var orättvist. När jag var rädd för min dåvarande man, så fanns det ingen som förstod bättre än farmor. Hon hade ju haft det sju reser värre själv.

Jag började skriva av mig när jag mådde dåligt, och har många, många lösa blad och dagböcker fyllda med känslor. Till sist kom jag i kontakt med kapitel1 genom en annan som har skrivit bok här. Så jag beslöt mig för att skriva och berätta om vad jag varit med om, och dela med mig av erfarenheter som jag hoppas kan få upp ögonen på bland annat myndighetspersoner i samhället som till exempel personal på socialen, och andra instanser som har stort inflytande och makt över människors livsöden. Hur fel det kan bli på grund av ett fyrkantigt tänkande och vilka som egentligen är offren.

I min bok belyser jag hur det känns att leva med neuropsykiatriska funktionshinder som vuxen, men också hur det känns att som barn växa upp med detta, utan att känna till sina begränsningar, och hur fel det kan bli när man tror att man är som alla andra, men inte är det. Misstolkningar, fel beslut, obetänksamhet, och att bli dömd av andra efter sina oförnuftiga handlanden. Människor som inte ser annat än ett "normalt" yttre, och ställer krav och förväntningar därefter.

Boken är en självbiografisk berättelse från det att jag var barn, och fram till nu, och där jag vill förmedla och hjälpa andra till bättre förståelse både för sig själva, om dom har ett funktionshinder, och öka förståelse för dessa problem hos människor i allmänhet. Vem vet, kanske någon du känner har ett neuropsykiatriskt funktionshinder och inte vet om det själv, och du undrar varför han, eller hon beter sig så märkligt ibland. Allt finns det inte facit på från början. Vi är inte födda med en bruksanvisning stämplad i pannan. Men att läsa min bok, kan öppna ett nytt fönster, och ett nytt sätt att tänka.

Jag kommer snart att börja skriva en ny bok, som handlar om dom vanliga missuppfattningarna i vardagssituationer, som vi med neuropsykiatriska funktionshinder möter genom livet. Där ska jag illustrera på ett mer humoristiskt sätt hur tokigt det kan bli av dessa missförstånd och impulsiva beslut som många av oss tar. Där bjuder jag på lite mer skratt än i denna boken, som jag hoppas kan ge både tröst och förståelse, men också det viktigaste av allt. Bekräftelse.

Att leva tillsammans med någon man är rädd för, bara för att ens barn ska slippa upplevelsen av att växa upp som skilsmässobarn är både jobbigt, och självdestruktivt. Men när man är mitt uppe i det, så kanske man inte ser möjligheter eller öppna dörrar. Man vill bara vara en god mor, och göra det som är rätt.

Läs mer om kaffeLILLANN


 • En underbar människa

  Biografi

 • Fönster mot tankevärlden

  Lyrik

Kommentarer Kommentera

 •  

Kommentarer Skrivblock

Skriv en kommentar

Det blir mycket roligare som medlem. Det kostar inget och går på ett kick.

 • Lägg till favoriter och bokmärken

 • Rösta och kommentera

 • Diskutera och dela skrivtips i forumet!

Registrera dig
banner_mindre

Visste du att...

...Astrid Lindgren har sagt: "Jag vill inte skriva för vuxna. Jag vill skriva för en läskrets som kan skapa mirakel. Endast barn skapar mirakel när de läser."

Boktipset

 • 1 ♥
 • 2 ♥
 • 3 ♥
 • 4 ♥
 • 5 ♥

Troslös

"Troslös satt jag och väntade på min man, varför kom han inte? Tänk om han skulle lämna mig i dett…"

Kapitel 1 Förlag AB  |  Söder Mälarstrand 21, 118 20 Stockholm  |