Mia Kvist

Jag skriver på en serie spänningsromaner om den skygga Nicki, vaktmästare på bårhuset, och den unge polisen Peter Larsen. Deras världar möts på patologen där mordoffren obduceras.
Berättelserna handlar för mig mer om det psykologiska samspelet mellan människor än om att lösa mordgåtor, även om jag valt den formen som ram. Historierna är fristående men vi får följa hur relationer utvecklas.

Nickis förmåga att känna av andra människors känslor/minnen kan missförstås som en övernaturlig gåva men jag har lekt med tanken på en sorts omvänd autism, en ofrivillig känslighet för andra som vi delvis kan känna igen oss i. Nicki trivs därför bäst i tystnaden på bårhuset. Men hon störs om någon dött plötsligt så att minnen och tankar inte hunnit lämna kroppen på ett naturligt sätt. Nickis förmedlar vad offren har varit med om till Peter som närmast ofrivilligt löser morden.
Till sin hjälp har Peter den erfarna kriminalinspektör Brock, en medelålders tuff kvinna som aldrig riktigt förstått att den snälle Peter Larsen inte har så många tankar i sitt huvud. I persongalleriet finns, förutom arbetskamraterna på polisen och patologen, Nickis lillebror som bor på ett hem. Hans lyhördhet för andra människors känslor är så drabbande att det kallas ett neuropsykiatriskt handikapp. Och Nicki står inte långt efter, klarar knappt ett vardagligt liv i storstaden. Peter är däremot tryggheten själv i en liten tillvaro där hans föräldrar, rugbylag och gudbarn står i centrum.

I den första historien ”Frågan” slår en styckmördare till i Wainsford. Nicki träffar Peter under hans första fall på mordroteln. Under tiden som en av rättspatologerna funderar på frågan om hur det perfekta mordet ska utföras, dör en kvinna på det sätt han planerar för sin fru. Inspektör Brock kan inte släppa fallet. Är det bara en trafikolycka? Endast Nicki vet säkert.

”Löftet” från kidnapparna är att barnen ska lämnas tillbaka, inte att de ska vara levande efter betalningen. När Nicki hanterar de unga kropparna på bårhuset känner hon de minnen som via Peter leder till upplösningen. Ångesten över de döda barnen ställs på sin spets när en rättsläkares barn kidnappas och vi får följa Nickis och Peters kamp mot klockan att hitta henne. Parallellt med detta tar sig inspektör Brock an en mordbrand där offret verkar ha dött på samma mystiska sätt som barnen. Finns det ett samband?

”Hotet” handlar om när Wainsford drabbas av jihad, liknande sprängningarna i Londons tunnelbana. Gruppen genomför en självmordssprängning och ett gisslandrama där Nicki är inblandad. Men är det verkligen en terroristcell av al-Qaida?

Historierna om Nicki och Peter är ibland både dystra och otäcka men det är ändå den positiva grundsynen på människor och deras inneboende godhet som är den viktiga resonansbottnen.


"Vittnet vid Skansen" introducerar forensiker Anette Boman, vapenexpert på Statens Kriminaltekniska Laboratorium,en skicklig yrkeskvinna som hyllar det sakliga och korrekta. Samtidigt balanserar hon under ytan, som så många andra kvinnor, över ravinen mellan karriär och familj. Hon dyker även upp i "Vittnet på Stadshuset" sedan hennes far hittat en mördad man i sitt garage.
"Vittnet vid Råstasjön" är en deckare i Solna-miljö. Här ligger en äldre version, den ska genomarbetas med nytt offer och nya vinklingar.

-----------------------------
Jag har ingen blogg eller hemsida, men besök gärna den här:
www.geblod.nu
-----------------------------

OMSLAGSBILDER: Egna målningar.


 • Frågan

  Spänning

 • Hotet

  Spänning

 • Löftet

  Spänning

 • Svaret

  Spänning

 • Vittnet vid Råstasjön

  Spänning

 • Vittnet vid Skansen

  Spänning

Kommentarer Kommentera

 •  

Kommentarer Skrivblock

Skriv en kommentar

Det blir mycket roligare som medlem. Det kostar inget och går på ett kick.

 • Lägg till favoriter och bokmärken

 • Rösta och kommentera

 • Diskutera och dela skrivtips i forumet!

Registrera dig
banner_mindre

Visste du att...

...Robert Storm Petersen har sagt: "Jag har ofta tänkt att jag vill skriva en bok - nu tänker jag på det igen."

Boktipset

 • 1 ♥
 • 2 ♥
 • 3 ♥
 • 4 ♥
 • 5 ♥

Jakten på färgerna

"Sofia är på rast i skolan och sitter och gungar. På avstånd ser hon skolans populäraste pojke Per.…"

Kapitel 1 Förlag AB  |  Söder Mälarstrand 21, 118 20 Stockholm  |