Ulrica Larsson

Jag är förälskad i ord.
Jag vet inte riktigt när förälskelsen startade. Antagligen tidigt.
Orden fanns där som en outsinlig källa till glädje. Man kunde vända, vrida och göra om dem lite som det själv passade en och det passade mig alldeles förträffligt. Det räckte inte bara med att hitta på egna historier, jag hittade även på egna ord och namn. Allt som var lite magiskt och övernaturligt var också spännande. Ett av mina tidigaste verk som jag skrev någon gång i mellanstadiet, var en dockteater som hette ”Spökenas julafton”. För några år sedan blev jag uppringd av en fritidsledare som ville berätta för mig att de fortfarande spelade den varje jul på gården. Helt fantastiskt!

Om man kan vrida och vända på ord, så kan man väl vrida och vända på historiska händelser också, tänkte jag. Kanske sitter någon historiker och vrider förfärat på sig i sin stol när han eller hon hör detta, men jag tycker att allt är tillåtet när det gäller att finna glädjen i att läsa och att lära. Jag tror nämligen helt och fullt, att om man lägger in lite fantasi och magi i en historia så blir den mer intressant. Jag har till och med funnit att man blir mer intresserad av att ta reda på vad som egentligen hände.

På detta sätt kom idén till ”Porten till Bagahus”.
Historien grundar sig på händelser i staden Kongelf i Bohuslän strax innan freden i Roskilde år 1658. Två barn, Ebba och Douglas, båda 12 år gamla, lyckas ta sig från Kungälv år 2007 till Kongelf år 1658 genom en magisk stenport när de befinner sig på medeltidsfestivalen vid Bohus fästning. Ett stort, magiskt äventyr tar här sin början och de får möta många fantastiska personligheter och ta sig an till synes hopplösa utmaningar.
Detta är en riktig saga. Den innehåller, hjältar och prinsessor, goda riddare och onda, häxor och magi. De flesta namn som finns med har historiskt ursprung men hur kul är det om allt stämmer med verkligheten? Det är ju trots allt en saga. Nej, delar av fästningen har blivit namn på hästar, ortnamn har blivit personer och den onde kommendanten fick heta Ivel istället för Iver som han egentligen hette. Funderade ett tag på Evil men det kändes för uppenbart. Vad som är sant och vad som är rena fantasier får man veta i slutet av boken där historiska fakta har lagts in.

Att det blev just Kungälv som blev uppslaget till min bok är ingen slump.
Kärleken till min hemstad med det rika kulturarvet, närheten till både storstaden och havet är stark och livslång. Jag föddes och växte upp här och nu har jag precis fått mitt första barn som jag skall berätta historien om Kungälv för … kanske min egen något mer fantasieggande version.
För det blir ju så mycket mer spännande då!


 • Porten till Bagahus

  Barn och…

Kommentarer Kommentera

 •  

Kommentarer Skrivblock

Skriv en kommentar

Det blir mycket roligare som medlem. Det kostar inget och går på ett kick.

 • Lägg till favoriter och bokmärken

 • Rösta och kommentera

 • Diskutera och dela skrivtips i forumet!

Registrera dig
banner_mindre

Visste du att...

...Jules Renard har sagt: "Talang, det är inte att skriva ner en tanke, det är att skriva ner trehundra."

Boktipset

 • 1 ♥
 • 2 ♥
 • 3 ♥
 • 4 ♥
 • 5 ♥

Dödligt mod

"En muslimsk kvinna hittas mördad i Slottsskogen och hennes ettårige son är försvunnen. För Götebor…"

Kapitel 1 Förlag AB  |  Söder Mälarstrand 21, 118 20 Stockholm  |